Danskhed og andethed
Hverdagens kulturmøder i praksis
Foredrag
Kulturforståelse i praksis – et foredrag, der henvender sig til tillidsvalgte, der ønsker viden og redskaber til at imødekomme udfordringerne ved en mangfoldig beboersammensætning.
Beboersammensætningen i mange boligområder er gennem en længere periode blevet mere og mere mangfoldig med de glæder og frustrationer det nu engang medfører, når verden ændre sig.
Hvem er de etniske minoriteter og hvordan tackles kulturmødet på en hensigtsmæssig måde, uden at vi behøver at gå på kompromis med egne værdier?
Foredraget tilbyder en indføring i konkret viden og værktøjer til kulturmødet i jeres boligområde. Med afsæt heri vil vi fokusere på hvordan I, som tillidsvalgte, får igangsat en konstruktiv dialog om beboerdemokrati og beboerinddragelse med etniske minoriteter.
-
Hvordan opnår vi en bedre forståelse og en bedre kommunikation på tværs af forskellige kulturer og sprog i boligområdet?
-
Hvornår opstår misforståelserne og hvordan kan de undgås?
-
Hvornår bidrager vi til løsningen og hvornår bidrager vi til konflikten?
Brug en aften eller formiddag på at blive udfordret på viden og løsningsmodeller i løbet af de 3 timer oplægget varer. Foredraget vil bestå at oplæg, debat og små øvelser.
”Indvandrere og danskere”,” etniske minoriteter og etniske danskere”, ”etniske kvinder og nydanskere” - er begreber, der i dagens Danmark bruges vilkårligt i et væld af forskellige sammenhænge.
I alle sammenhænge, hvor der tænkes, tales og politiseres over forestillinger om, hvad der adskiller mennesker, der har boet i Danmark gennem flere generationer fra folk, der indenfor kortere tid er flyttet hertil, anvendes sådanne betegnelser. Men hvad dækker disse betegnelser egentlig over?
Foredraget tilbyder en indføring i hvordan forestillinger om danskhed og på den anden side forestillinger om andethed – ”udlændinge” eller ”indvandrere” gives mening på forskellige arenaer i dansk kultur- og samfunds-liv.
Hvordan forstiller vi os, at dem, der betragtes som ”etniske danskere” er anderledes fra dem, der omtales etniske minoriteter eller udlændinge? Hvorfor er der i det hele taget så stor fokus på etnicitet og kultur? Og hvordan hænger dette fokus og disse forståelser sammen med dansk indfødsretspolitik, integrationspolitik og udlændingeregler som fx pointsystemer og regler for familiesammenføring?
Foredraget vil på baggrund af ovenstående spørgsmål indføre grundlæggende i begreber som identitet, etnicitet og kultur og redegøre for, hvordan disse begreber bruges i dag og er blevet brugt historisk. Dernæst vil der gennem konkrete cases gives eksempler på hvilke sociale konsekvenser brugen af disse begreber kan siges at have i dagens Danmark.
Foredraget henvender sig bredt til alle, der har en interesse i et forstærket kendskab til nogle af de begreber og kategoriseringer, der har været allermest udbredt i løbet af de sidste 30-40 år, og som har spillet en afgørende betydning under samtlige folketingsvalg op igennem 0’erne. Foredraget henvender sig særligt til ansatte, der arbejder med det interkulturelle møde i praksis, og som ønsker en styrket forståelse for den måde danskhed, indvandring og indvandrere gives mening på i dag, og en styrket forståelse af de kulturforståelser denne mening baserer sig på.
Inklusion i folkeskolen – er et foredrag der henvender sig til lærere og skoleledere, der har brug for redskaber i det daglige møde med elever og forældre med etnisk minoritetsbaggrund.
Hvordan kan lærere og skoleledelse bidrage til en vellykket mangfoldig folkeskole, hvor den enkelte elevs potentiale kan udfolde sig uden skelen til kulturel baggrund?
Foredraget tager afsæt i bogen ”Hassan og Grete”, som direktør for Con3bute Jamilla Jaffer samt ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen udgav i april måned 2012.
Ligesom bogen er foredraget målrettet en styrkelse af lærere og skolelederes forudsætninger for at arbejde inkluderende og konstruktivt med elever og forældre med minoritetsbaggrund. Med udgangspunkt i egen flerkulturelle baggrund og mange års erfaring i arbejdet med integration giver foredragsholder Jamilla Jaffer et bud på den vellykkede inklusion.
Kurset bidrager blandt andet med viden om hvilke årsager der er medvirkende til, at inklusionen af især etniske minoritetsdrenge fra ikke-vestlige lande og indlæringen hos denne målgruppe ikke er så lige til. Derudover bidrager kurset med viden om, hvad der rent faktisk virker på forskellige skoler rundt omkring i landet ved beskrivelsen af konkrete lokale tiltag. Ikke mindst indføres deltageren i kulturforståelse og udstyres med konkrete redskaber målrettet interkulturel kommunikation, der kan forbedre samarbejdet med etniske minoritetsforældre.
Hassan og Grete - inklusion i folkeskolen

