Her kan du læse lidt om nogle af vores projekter.
Projekter
FIF - Faglighed og Inklusion i Folkeskolen
Styrket Forældreinddragelse af etniske minoritetsforældre i folkeskolen (FIF)
Projekt FIF er et banebrydende pilotprojekt, som Con3bute kører i samarbejde med Vallensbæk kommune. Projektet har til formål at udvikle, afprøve og implementere nye kompetenceværktøjer og metoder, der sætter fokus på at opkvalificere etniske minoritetsforældre og lærere til i fællesskab bedre at kunne styrke etniske minoritetselevers faglige og sociale kundskaber.
Undersøgelser viser over en bred kam, at chancerne for at klare sig godt i skolen er mindre, når eleven har etnisk minoritetsbaggrund. I Pisa etnisk 2010 fremgår det, at når etniske minoritetselever forlader folkeskolen, så er deres læsekompetencer dårligere, end elever med dansk som modersmål. Særligt drengene er udsatte, hvilket bl.a. afspejler sig i en frafaldprocent på næsten 70% på erhvervsskolerne. I københavnsområdet viser helt nye tal fra undervisningsministeriet, at 55% af de etniske minoritetsdrenge, der forlader folkeskolen efter 9. klasse, hverken kan læse eller skrive godt nok, til at tage en videregående uddannelse.
Samtidig har mange lærere og ledere i folkeskolen svært ved at vide, hvad de skal gøre for at komme manglende trivsel og faglighed blandt etniske minoritetselever til livs. Ser vi på skolehjemsamarbejdet, konkluderer en undersøgelse fra Scharling research 2009, at 52 % af lærerne oplever kulturelle vanskeligheder i skole-hjem-samarbejdet og at 70% oplevede sproglige udfordringer.
Hensigten med projekt FIF er at komme denne negative udvikling til livs gennem aktivt at inddrage lærere og forældre i et metodeudviklingsforløb, der strækker sig over to år. Formålet med projektet er at styrke etniske minoritetsforældres forståelse af det danske skolesystem (især vedrørende motivation, interesse, og fremmøde). Således er formålet også at styrke etniske minoritetsforældres aktive understøttelse af deres børns udvikling af faglige og sociale kompetencer i skolen. Derudover tilsigter projektet at opkvalificere lærere i samarbejde med etniske minoritetsforældre til bedre at kunne forstå og håndtere interkulturelle udfordringer i skolehjem-samarbejdet mv. Dette skal opnås ved bl.a. udvikling, afprøvning og implementering af et kompetenceværktøj, der anviser, hvad der skal til for, at forældre på bedst mulig vis kan være aktive i deres børns skolegang på trods af eventuelle sproglige eller faglige udfordringer. På samme måde opkvalificeres lærere i samarbejde med forældre til at tackle de potentielle udfordringer, der kan opstå i skolehjem samarbejdet og i undervisningen af de to-sprogede elever bl.a. gennem en øget indsigt i kulturforståelse og interkulturel kommunikation.
Er du videre interesseret i den metode Con3bute bruger i projekt FIF samt de erfaringer projektet allerede har kastet af sig, er du velkommen til at ringe til os og få en snak med én af vores konsulenter.
De blå helte
De Blå Helte var et uddannelsesforløb for driftspersonalet i de større almene boligområder i Høje-Taastrup, hvor Con3bute gennem Jamilla Jaffer fungerede som underviser og tilrettelægger. Formålet med kurset var at styrke personalets sociale indsigt og klæde dem på til at tackle mødet med forskellige beboere og håndtere svære situationer i det daglige arbejde. Der blev bl.a. arbejdet med kulturforståelse og kommunikation, men også på at skabe en pro-aktiv arbejdskultur med fokus på personlige styrker og ressourcer.
Kurset var en succes og i efteråret har Con3bute derfor indgået aftale med Herlev boligområde om at gennemføre et tilsvarene kursusforløb i løbet af 2013-2014.
Kursets 7 moduler
Kurset består af 7 moduler, og hvert modul strækker sig over to kursusgange. Kurset vil altid tilrettelægges specifikt ud fra det enkelte boligområdes behov, men følgende udgjorde indholdet på kurset i Høje Taastrup:
•Modul 1 – Om at skabe udvikling og ændre praksis
Modulet handler om hvordan deltagerne kan bruge kurset til at ændre deres egen adfærd i bestemte situationer, og hvordan de kan styrke samarbejdet mellem de forskellige lokale aktører i deres boligområde.
•Modul 2 – Kulturforståelse
Modulet giver deltagerne indsigt i hvordan man arbejder med kulturelle forskelle og giver dem redskaber til at tackle kulturelle misforståelser, sproglige barrierer m.m. i forhold til beboere med indvandrerbaggrund. På modulet får alle deltagere, samt ejendoms-/driftslederne, udarbejdet en 'interkulturel kompetenceprofil', et redskab som vil blive brugt undervejs i hele kurset.
•Modul 3 – Kommunikation og konflikthåndtering
Modulet handler om at forebygge konflikter gennem god kommunikation. Der indgår også konkret konfliktløsning, og viden om, hvordan man kan bruge konflikter konstruktivt.
•Modul 4 – Psykisk sårbare
Modulet giver deltagerne indsigt i forskellige psykiske sygdomme. De lærer hvordan man bedst kommunikerer med beboere med disse sygdomme, og får viden om hvilke sociale instanser, der kan hjælpe. Der vil være oplæg fra medarbejdere i Socialpsykriatrien og en psykisk sårbar vil fortælle sin personlige historie.
•Modul 5 – Unge
Modulet giver deltagerne større viden om de unge i deres boligområder, om deres ungeliv og hvorfor nogle af dem laver ballade. Modulet handler om at finde gode metoder til at håndtere og kommunikere med de unge.
•Modul 6 – Tryghed i boligområdet
Modulet handler om finde ud af, hvad driftspersonalet gennem deres arbejde kan gøre for at øge trygheden i jeres boligområde. Det vil være oplagt at samarbejde med boligsocialt ansatte omkring dette, og derfor vil de deltage på dette modul og bidrage til at finde fælles idéer og løsninger.
Modul 7 – Åbent modul og afslutning
Det sidste modul er ikke planlagt. Her er der plads til at tage emner op, som kommer frem undervejs i kurset.
KUKH
KUKH – Karriere og kompetenceudvikling for ansatte i Københavns kommune
Projekt KUKH var et karriere og kompetenceudviklings-kursus, som Con3bute i samarbejde med Københavns kommune gennemførte i efteråret 2012.
Københavns kommunes skrev i 2011 under på et mangfoldighedscharter, som i praksis gav sig til udtryk i et øget fokus på mangfoldigheden blandt de ansatte i kommunen.
Københavns kommune har mange ansatte med etnisk minoritetsbaggrund relativt til mange andre kommuner. Men blandt de ansatte er der stort set ingen beskæftiget i hverken mellem-leder eller leder-stillinger.
Derfor gennemførte Con3bute, som en målrettet indsats, en særligt karriere og kompetenceudviklende uddannelse, der henvendte sig til medarbejdere i Københavns kommune, med etnisk minoritetsbaggrund. Formålet med forløbet var at deltagerne opnåede en:
-
Afklaring af kompetencer og ønsker i relation til en potentiel karriere
-
-
Øget indsigt i personlige styrker og udviklingsområder
-
-
Øget kendskab til jobmuligheder og karriereveje i Københavns kommune
-
-
Udarbejdelse af personlig handleplan
-
-
Øget motivation for fastholdelse i Københavns Kommune
-
-
Kendskab til relevante ledelsesværktøjer og ledelsesteorier
-
-
Øget indsigt i kulturforståelse og kulturnormer på det danske arbejdsmarked
Kurset afsluttedes i december 2012 og blev betragtet som en succes – ikke mindst i forhold til deltagernes oplevelse af personlig udvikling og indsigt egne styrker og udviklingsområder.